to be or not be

overbekende zinsnede, maar o zo intrigerend, ook heden ten dage. we zijn op zoek naar stilte (not to be) maar willen ook zo graag geliefd worden, gezien worden (to be). nog steeds is act 3, scene 1 van shakespeares’ hamlet relevant:

Whether ‘tis nobler in the mind to suffer
The slings and arrows of outrageous fortune,
Or to take arms against a sea of troubles,
And by opposing end
them?

ik dacht er onlangs aan omdat ik in mijn yoga lessen wel eens zeg (als yogi’s het ogenschijnlijk moeilijk hebben in een bepaalde houding): je bent niet je gedachten en je bent niet je lichaam. je gedachten die zeggen; ik kan niet meer, dit is te moeilijk, ik wil stoppen. je lichaam dat zegt ja hallo dit is de grens!

maar die gedachten zeggen altijd wat anders, daar kun je niet op vertrouwen, dat ben je niet in diepste wezen. je lichaam geeft de grens aan maar zou niet hoeven schreeuwen, dan ben je al te ver gegaan (met je gedachten; ik wil het kunnen!?) 

ik keek op de engelse wiki voor wat meer informatie en vind een mooi citaat van shopenhauer:

The essential purport of the world-famous monologue in “Hamlet” is, in condensed form, that our state is so wretched that complete non-existence would be decidedly preferable to it. Now if suicide actually offered us this, so that the alternative “TO BE OR NOT TO BE” lay before us in the full sense of the words, it could be chosen unconditionally as a highly desirable termination There is something in us, however, which tells us that this is not so, that this is not the end of things, that death is not an absolute annihilation, unless it’s written upon another, for love is the ultimate end and will forever be remembered in our hearts.

liefde is het ultieme doel, niet de dood, daar eindigt namelijk het lijden niet mee. liefde; dat wat sommigen god noemen, energie? liefde is zo ook het doel in de yoga houding. als je liefdevol je gedachten kunt observeren en je lichaam (zonder de grens over te gaan) gaat het niet meer om te zijn of niet te zijn. het is geen vraag; je bent dan liefde.  to be or not be

1 reactie

Opgeslagen onder yoga

Een Reactie op “to be or not be

 1. Wow,

  ik moet het wel drie keer lezen om het een beetje te begrijpen. Alleen wat is liefde dan?
  Is liefde de band tussen twee mensen?
  Is liefde begrepen worden door mensen in je omgeving?
  Is liefde hetgeen je voelt voor jezelf?
  Is liefde de band met je ouders, broers, zussen?

  Of

  heb jij het over balans van je onbewuste en je bewuste? Het kunnen omgaan met pijn uit het verleden. Dit een plek geven en daar weer een nieuwe koers in uitzetten?

  Pfff veel vragen roep je op. Ik was ook zomaar aan het klikken op linked in en kwam hier uit. Wel een onderwerp wat me intrigeert.

  Liefs

  Jan Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s